با انتخاب روش‌های صحیح تغذیه

آبی بر آتش دل بریزید

۱۳۹۴/۱۲/۰۶ در ۱۵:۲۱

ریفلاکس معدی – مروی که معادل غیرپزشکی آن، سوزش سر دل است، به برگشت اسید معده به مری اطلاق می‌شود. به طور متوسط ۷ تا ۸ درصد افراد جامعه، روزانه ریفلاکس را تجربه می‌کنند. همچنین در حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد بزرگسالان حداقل یک بار در هفته علائم سوزش سر دل را گزارش می‌دهند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری «ایران پزشک»، شیوع ریفلاکس در نقاط مختلف جهان متفاوت است، اما آخرین آمارها حاکی از شیوع ۸/۷ تا ۳۳/۱ درصدی آن در خاورمیانه است که رقم نسبتا بزرگی محسوب می‌شود. سوزش سر دل در طول بارداری هم دیده می‌شود و حدود ۸۰ درصد خانم‌های باردار طی ۳ ماهه سوم آن را تجربه می‌کنند.

پاتوفیزیولوژی ریفلاکس پیچیده است. با این وجود شایع‌ترین علت آن کاهش فشار دریچه تحتانی مری است. شُل بودن این دریچه باعث می‌شود محتویات اسیدی معده به مری پس زده شود و به همین دلیل طبیعت اسیدی حالت سوزش و درد را ایجاد کند.

از علل دیگر آن می‌توان به کاهش حرکات معدی، افزایش فشار داخل شکمی و مصرف داروهای ضدبارداری خوراکی حاوی پروژسترون اشاره کرد.

ریفلاکس معدی علاوه بر حس سوزش ناخوشایند، در صورت ابتلای دراز مدت، باعث مری بارت شده که قابلیت تبدیل شدن به سلول‌های پیش بدخیم را دارد.

نازلی صمدی، کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه در رابطه با روش‌های درمان ریفلاکس به خبرنگار «ایران پزشک» گفت: درمان پزشکی اولیه برای ریفلاکس در جهت کاهش اسید معده است. بر همین اساس خط اول درمان استفاده از داروهای آنتی اسید است. همچنین تغییراتی در سبک زندگی نیز می‌تواند موثر باشد. از این رو، از فعالیت‌هایی که مستلزم خم شدن‌های بسیار است، به ویژه بعد از غذا باید اجتناب کرد.

این کارشناس تغذیه افزود: همچنین بالا گذاشتن سر در هنگام خواب می‌تواند مفید باشد. پیشنهاد می‌شود از پوشیدن لباس‌های تنگ در ناحیه کمر، به ویژه پس از غذا اجتناب شود.

صمدی همچنین نیکوتین را یکی از عوامل ایجاد ریفلاکس دانست و گفت: نیکوتین باعث کاهش فشار دریچه مری – معدوی می‌شود که اصلی‌ترین عامل ایجاد ریفلاکس است. علاوه بر این، سیگار کشیدن به عنوان یک عامل تحریک کننده برای سیستم گوارشی مطرح بوده و به همین خاطر، ترک سیگار می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.

وی با اشاره به این که عوامل رژیمی و تغذیه ای نیز در بهبود ریفلاکس کمک کننده است، اظهار کرد: در درجه اول ذکر این نکته ضروری است  که چاقی به خاطر افزایش فشار شکمی می‌تواند از عوامل تحریک کننده ریفلاکس باشد. به همین علت رژیم‌های کاهش وزن در افرادی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستند، پیشنهاد می‌شود.

این کارشناس تغذیه با اشاره به عوامل دیگر افزایش اسید معده به خبرنگار «ایران پزشک» گفت: غذاهای حجیم، پرچرب و دیرهضم، تخلیه معده را به تاخیر انداخته و تولید اسید معدی را افزایش می‌دهند. از مصرف این غذاها، به ویژه قبل از خواب باید اجتناب کرد.

وی پیشنهاد داد: به طور کلی باید تا حد امکان از ۳ تا ۴ ساعت قبل از خواب، از غذا خوردن پرهیز شود. چرا که موادغذایی با PH اسیدی مانند آب مرکبات، گوجه‌فرنگی و نوشابه‌های گازدار می‌توانند باعث ایجاد درد شوند.

نازلی صمدی در خصوص نقش ادویه در ایجاد ریفلاکس افزود: اگرچه نقش ادویه در این مورد روشن نیست، اما ممکن است مصرف غذاهای پرادویه یا پودر فلفل بعد از ملتهب شدن مری، باعث ناراحتی گردد.

وی در رابطه با استفاده از داروهای ضد نفخ نیز گفت: داروهای ضد نفخ همانند نعناع و عرق نعناع، فشار دریچه مری – معدوی را کاهش داده و می‌تواند تشدید کننده ریفلاکس باشند. همچنین قهوه و نوشیدنی‌های الکلی، ترشح اسید معدی را تحریک می‌کنند و می‌توانند باعث بدتر شدن ریفلاکس شوند.

این کارشناس تغذیه توصیه کرد: مصرف رژیم‌غذایی سالم به همراه مقادیر کافی فیبر توصیه می‌شود. نکته نهایی اینکه اجتناب یا محدودیت مصرف موادغذایی که باعث تشدید علائم می‌گردد، می‌تواند در بهبود موثر باشد.

پایان پیام/

Print Friendly, PDF & Email

برچسب‌ها, , , , , , ,

ایران پزشک