بعد از وقفه‌های مکرر

آیا با دستور رئیس جمهور، فقر آهن ایران تمام می‌شود؟

۱۳۹۴/۱۲/۰۳ در ۱۹:۲۴

موضوع غنی‌سازی آرد با اسید فولیک امروز و در دومین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی که در دفتر رئیس جمهور برگزار گردید، باز هم مطرح شد. موضوعی که وزیر بهداشت در خصوص آن گفت: غنی‌سازی آرد با اسید فولیک به منظور جبران کمبودهای ناشی از فقر آهن در برنامه‌ها تاکید شده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری «ایران پزشک»، مدت‌هاست که برای غلبه بر کم‌خونی، آرد را با آهن غنی‌سازی می‌کنند. شیوع کم‌خونی به دلیل فقر آهن، مسئولان وزارت بهداشت را از سال ۸۶ به سمت غنی‌سازی موادغذایی با آهن کشاند تا شاید بتوان از سد این مشکل گذشت. موضوعی که نیاز به بررسی‌های بیشتری توسط کارشناسان تغذیه دارد.

کمبود آهن یکی از شایع‌ترین علت‌های کم‌خونی محسوب می‌شود و بر اساس آمارهای جهانی، نزدیک به یک چهارم جمعیت دنیا دچار کم‌خونی هستند، اما توجه به این نکته نیز ضروری به نظر می‌رسد که کدام قشر از افراد جامعه، بیشتر دچار این بیماری می‌شوند و آیا مصرف آهن در آرد برای همه افراد جامعه ضروری است؟

سارا ابراهیمی، کارشناس ارشد علوم تغذیه در رابطه با اینکه چه افرادی در معرض خطر بیشتری قرار دارند به خبرنگار «ایران پزشک» گفت: زنان در سنین باروری و کودکان زیر ۵ سال، بیشتر از سایرین در معرض خطر هستند. اثرات کم‌خونی در دوران شیرخواری و اوایل کودکی تقریبا غیرقابل جبران است. بر اساس آمارهای جهانی، کمبود آهن به رشد و تکامل مغزی ۴۰ تا ۶۰ درصد کودکان ۶ تا ۲۴ ماهه کشورهای در حال توسعه لطمه می‌زند. همچنین بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، در سال ۲۰۰۱ میلادی، ۲۱/۴ درصد زنان باردار در کشورمان دچار کم خونی فقر آهن بودند.

از طرفی یکی از موادغذایی پر مصرف جامعه، نان است و در نتیجه بهترین و در دسترس‌ترین گزینه برای وزارت بهداشت، غنی‌سازی آرد نانوایی‌ها با آهن بود.

ابراهیمی اظهار کرد: بر اساس تحقیقات، میزان مصرف آهن در آرد باید کنترل شود. چرا که اگر میزان مصرف آن بالاتر از نیاز بدن باشد و موجب انباشتگی در بدن شود، یکی از مخاطرات آن می‌تواند بروز بیماری‌های عروق کرونر قلب، سرطان و آلزایمر باشد.

در طرف مقابل وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو قرار دارد که معتقد است میزان افزودن آهن به آرد نانوایی‌ها بالا نیست و به دلیل شیوع کم‌خونی، می‌توان از این ریسک، چشم‌پوشی کرد.

این کارشناس تغذیه در ادامه افزود: البته یکی از راهکارها برای مقابله با این مشکل، غنی‌سازی یا افزودن یک یا چند ماده مغذی به غذای مصرفی متداول مردم است. به طور مثال غنی‌سازی موادغذایی با انواع مواد مغذی همانند آهن، روی، کلسیم، ویتامین‌های گروه B، به عنوان ساده‌ترین و در دسترس‌ترین راهکار مطرح می‌شود.

هرچند ذکر این نکته ضروری است که غنی‌سازی آرد گندم از حدود ۶۰ سال پیش در آمریکا و انگلستان اجرایی شده و البته از سال ۱۹۹۶ میلادی، کشورهای مختلف، اسید فولیک را نیز به آرد گندم اضافه کردند و دلیل این کار را نیز تاثیر اسید فولیک بر کاهش نقص‌های مادرزادی لوله عصبی، کاهش شیوع هموسیستئین بالا، کاهش شیوع سرطان‌ها و آلزایمر دانستند.

غنی‌سازی آرد در آمریکا از سال ۱۹۹۶ شروع شد و نقص‌های مادرزادی لوله عصبی را تا ۱۹ درصد کاهش داد. در کانادا نیز طی سال‌های ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۱ میلادی، نقص‌های مادرزادی لوله عصبی به واسطه افزودن اسید فولیک به آرد تا ۵۰ درصد کاهش یافت.

سارا ابراهیمی به خطرات ناشی از استفاده بیش از حد اسید فولیک در آرد نیز اشاره کرد و به «ایران پزشک» گفت: در کنار همه این تفاسیر باید گفت که مصرف زیاد اسید فولیک، خالی از خطر هم نیست. نتیجه برخی تحقیقات نشان می‌دهد که در کنار کاهش خطر ابتلا به سرطان و نقص‌های مادرزادی، این ماده می‌تواند باعث افزایش رشد تومورهای پیش‌سرطانی و سرطانی هم بشود.

به هر حال این موضوع از سال ۸۶ در ایران آغاز شد و در آن زمان با کمک ۱۰۰ کارشناس به اجرا در آمد. هرچند در آن بازه زمانی موضوع یارانه‌ها و آزادسازی قیمت هنوز وجود نداشت و در نتیجه بودجه جداگانه‌ای برای آن در نظر گرفته نشده بود. غنی‌سازی آرد با آهن بعد از یک دوره توقف کوتاه مدت، دوباره از سر گرفته شد و حالا وزیر بهداشت بر وجود آن در برنامه‌های وزارتخانه تاکید می‌کند.

پایان پیام/

Print Friendly, PDF & Email

برچسب‌ها, , , , , ,

ایران پزشک