با بررسی علائم نورولوژیک بیماران ام اس

اختصاصی / علم تغذیه از تاثیر ب۱۲ بر ام اس خبر داد

۱۳۹۴/۱۱/۲۶ در ۰۸:۵۷

سارا ابراهیمی

«کارشناس ارشد تغذیه و رژیم‌درمانی»

از دست رفتن غلاف میلین پیرامون رشته‌های عصبی، ام اس خوانده می‌شود. این بیماری موجب تحلیل پیش‌رونده یا دوره‌ای عصبی می‌شود که می‌تواند منجر به ناتوانی شود. واقعیت آن است که علت اصلی بیماری ام اس تاکنون ناشناخته مانده، اما ممکن است که بیماری در نتیجه یک ویروس، سیتوکین‌های التهابی یا  برخی آنتی‌ژن‌های ناشناخته که موجب تحریک پاسخ خود‌‌ایمنی می‌شوند ایجاد شود.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری «ایران پزشک»، بیماری ام اس به طور معمول در فاصله سنی  ۲۰ تا  ۴۰ سال و با شیوع بیشتر در خانم‌ها نسبت به آقایان رخ می‌دهد. قابل ذکر است که شیوع بیماری در نواحی سرد و مرطوب بیشتر از نواحی گرم است.

آمارها نشان می‌دهند که در حال حاضر حدود ۲/۵ میلیون نفر در دنیا از این بیماری رنج می‌برند. هر چند که آمار دقیقی از مبتلایان در کشور ما در دسترس نیست، اما ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که حدود ۵۰ هزار نفر با این بیماری دست و پنجه نرم می‌کنند که از بین استان‌های کشور، استان تهران در جایگاه اول و استان اصفهان در رتبه دوم شمار مبتلایان قرار دارند.

از علائم بیماری می‌توان به مورمور شدن، کرختی و بی‌حسی در بازوها و پاها، دوبینی، خستگی و ضعف و سفتی و اختلال حواس اشاره کرد. بیماران ممکن است با اشکال در بلع و اسپاسم و اختلال در عملکرد مثانه مواجه شوند.

بررسی‌ها در خصوص وضعیت تغذیه و ارتباط آن با بیماری ادامه دارد، اما تاکنون به رژیم‌غذایی مخصوصی اشاره نشده است. هرچند بعضا پیشنهاد می‌شود که رژیم‌غذایی کم چرب با محدودیت چربی اشباع و با تامین کربوهیدرات و پروتئین کافی جهت تامین انرژی تنظیم شود و لازم است غذا در قالب وعده‌های کوچک و مکرر، به جای وعده‌های حجیم‌ صرف شود. همچنین مطالعات به نقش استفاده از روغن زیتون و  امگا ۳ اشاره داشته‌اند.

یکی از ویتامین‌هایی که ارتباط کمبود سطوح آن با بروز بیماری در طی سال‌‌های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده، ویتامین D است که ساخت آن در بدن از طریق تابش نور خورشید بر سطح پوست انجام می‌شود. لازم است که بیماران ام اس از نظر وضعیت این ویتامین ارزیابی شوند و موارد کمبود از طریق مکمل یاری با شکل فعال ویتامین D3 برطرف شود.

همچنین به علت اهمیت نقش آنتی‌اکسیدان لازم است به وضعیت دریافت مطلوب ویتامین C و ویتامین E توجه شود. هرچند که مطالعات بیشتری در این خصوص لازم است.

نقش ویتامین B6 که با عملکرد نورون‌ها ارتباط دارد نیز قابل توجه است. البته مصرف این ویتامین می‌بایست با ارزیابی انجام شود، چون ممکن است در مقادیر بالای مصرف موجب بی‌حسی شود.

کمبود ویتامین B12 که ممکن است موجب علائم نورولوژیک در ام اس شود نیز می‌بایست مورد پایش قرار گیرد.

لازم به ذکر است که نتایج تحقیقات، تاثیر رژیم‌های عاری از آلرژن‌ها، گلوتن، پکتین و فروکتوز یا رژیم‌های خام‌خواری را تاکنون بی‌اثر دانسته‌اند. در مورد مصرف گل مغربی خرفه و آناناس توصیه‌هایی به بیماران ام اس می‌شود که نتایج مطالعات تاکنون تاثیری گزارش نداده‌اند.

در پایان لازم است بدانیم که بیماران ام اس نیازمند توجه و حمایت همه جانبه روحی و درمانی هستند و البته با افزایش سطح آگاهی می‌توان از بروز برخی ناتوانی‌ها در این بیماران جلوگیری کرد.

پایان پیام/

Print Friendly, PDF & Email

برچسب‌ها, , , , , ,

ایران پزشک