یک اختلال روان شناسی
به گزارش ایران پزشک، صدابیزاری یا میسوفونیا (Misophonia) نوعی اختلال است که در آن برخی صداها باعث واکنشهای احساسی یا فیزیولوژیک میشوند که از نظر دیگران واکنشهای غیرمعقولی تلقی میشوند. کسانی که دچار صدابیزاری هستند ممکن است آن را به عنوان «وقتی صدایی تو را به مرز جنون میرساند» توصیف کنند. واکنشهای آنها میتواند از عصبانیت و اذیت شدن گرفته تا وحشت و نیاز به فرار متغیر باشد. این اختلال را گاهی سندرم حساسیت صدای گزینشی مینامند.
افراد مبتلا به صدابیزاری غالباً میگویند با صداهای دهانی، یعنی سر و صدایی که شخص هنگام غذا خوردن، نفس کشیدن یا حتی جویدن ایجاد میکند تحریک میشوند. صداهای نامطلوب دیگر شامل صدای برخورد انگشت به صفحه کلید یا ضربه زدن به چیزی با انگشتها یا صدای حرکت برف پاککن خودروست. گاهی اوقات یک حرکت تکراری کوچک علت تحریک شخص میشود، مثلاً کسی که اصطلاحاً وول میخورد، به شما تنه میزند یا پایش را میجنباند.
همچنین افراد مبتلا به صدابیزاری میگویند آنها اغلب به محرکهای بصری همراه صداها واکنش نشان میدهند و همچنین ممکن است به حرکات تکراری واکنشهای شدیدی داشته باشند.
محققان بر این باورند که مغز مبتلایان به صدابیزاری ممکن است در زمینه فیلتر کردن صدا مشکل داشته باشد و اینکه ممکن است یکی از ویژگیهای «صداهای میسفونیک» یا صداهای آزاردهنده برای مبتلایان به صدابیزاری، تکراری بودن آنها باشد. این تکرار دیگر مشکلات پردازش شنوایی را در آنها تشدید میکند.
اختلال در زندگی اجتماعی
این اختلال میتواند در زندگی اجتماعی شخص محدودیت و اختلال ایجاد کند. برخی از افراد مبتلا به صدابیزاری هنگام رفتن به موقعیتهایی که ممکن است صداهای محرک در آنها وجود داشته باشد، پیشاپیش دچار اضطراب میشوند، موردی که اضطراب پیشنگرانه نامیده میشود. مثلاً شخص ممکن است از رستوران رفتن خودداری کند یا جدا از همسر، خانواده و دوستانش غذا بخورد.
سن اختلال صدابیزاری
سن شروع این اختلال مادامالعمر مشخص نیست، اما برخی افراد علائم را بین ۹ تا ۱۳ سالگی گزارش میکنند. صدابیزاری در دختران شایعتر است و به سرعت بروز میکند، اما به نظر نمیرسد که فقط به یک رویداد مربوط باشد.
پزشکان مطمئن نیستند که چه عواملی باعث ایجاد صدابیزاری میشود، اما مشکل در گوش شخص نیست. پزشکان فکر میکنند این مشکلی بخشی روانی و بخشی فیزیکی است. اختلال صدابیزاری میتواند به چگونگی تأثیر صدا روی مغز و ایجاد پاسخهای خودکار در بدن ارتباط داشته باشد.
صدابیزاری همراه با اضطراب و وسواس
از آنجا که گوشهای شخص مبتلا و شنوایی او طبیعی است، تشخیص آن میتواند برای پزشک مشکل باشد. صدابیزاری گاهی اوقات با اضطراب یا اختلال دوقطبی یا وسواس فکری - عملی اشتباه گرفته میشود. برخی از پزشکان فکر میکنند این مشکل باید به عنوان یک اختلال جدید طبقهبندی شود.
به نظر میرسد صدابیزاری هم به تنهایی و هم به همراه با سایر مشکلات سلامت، رشدی و روان پزشکی بروز میکند.
اخیراً پژوهشی مهم نشان داد که اختلال صدابیزاری ریشه در مغز دارد. محققان، اختلالی در اتصال قسمتهایی از مغز را نشان دادند که هم تحریک صدا و هم پاسخ ستیز یا گریز را پردازش میکند. این مشکل همچنین شامل قسمتهایی از مغز است که اهمیت صداها را رمزگذاری میکند.
پایان پیام/