ایران پزشک بررسی کرد؛
نویسنده:
امیر پروسنان
به گزارش خبرنگار ایران پزشک، اعضای سازمان نظام پزشکی در سالهای اخیر خواستار برگزاری انتخابات این سازمان به صورت الکترونیک هستند؛ به خصوص اعضای جوان این سازمان با دلایل منطقی اصرار دارند که انتخابات الکترونیک باشد تا میزان مشارکت افزایش پیدا کند و اعضای مختلف که در روز انتخابات امکان مشارکت حضوری ندارند، به صورت الکترونیک شرکت کرده و نتیجه متفاوتی نسبت به سالهای گذشته رقم بزنند.
ولی این مسیر چندان ساده به نظر نمیرسد و گویا افرادی که سالهاست به شیوه سنتی رای میآورند، تمایل چندانی به الکترونیکی شدن این انتخابات ندارند؛ این در حالیست که انتخابات سازمان نظام مهندسی ساختمان در سال جاری به صورت کاملا الکترونیک برگزار شد و مهندسان توانستند با کد ملی و شماره تلفن همراه و دریافت پیامک تایید هویت وارد سایت شده و گزینههای مورد نظر خود را انتخاب کنند.
ماجرای انتخابات الکترونیک سال ۱۳۹۶ چه بود؟
صبح جمعه، ۳۰ تیر ماه ۱۳۹۶ بود که هفتمین دوره انتخابات سازمان نظام پزشکی به ۲ صورت الکترونیکی و حضوری آغاز شد. در آن انتخابات، ۲۵۰ هزار نفر از افراد واجد شرایط رای دهی از ۶ گروه پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی، علوم آزمایشگاهی، مامایی و لیسانسیههای پروانه دار مشارکت کردند. انتخاباتی که از ماهها قبل اعلام شد که به صورت الکترونیک برگزار شده و تمهیدات لازم هم اندیشیده شده است.
تعداد زیادی از پزشکانی که قصد مشارکت در انتخابات داشتند، در کشیک بوده و برخی به تعطیلات رفته بودند و با لغو انتخابات الکترونیک، امکان رای دهی برای این افراد از بین رفت. از طرفی با این اتفاق، دستیاران پزشکی نیز نتوانستند معرفی نامه لازم را دریافت کرده و در رای دهی حضوری شرکت کنند و میتوان گفت که بسیاری از پزشکان جوان در آن انتخابات نتوانستند رای بدهند و حتی تمدید تا ساعت ۲۲ نیز بی فایده بود.
رضا لاری پور «مشاور رییس کل و سخنگوی سازمان نظام پزشکی» درباره انتخابات سال ۱۳۹۶ این سازمان به خبرنگار
ایران پزشک میگوید: در دوران وزارت دکتر سید حسن هاشمی، انتخابات سازمان نظام پزشکی به صورت الکترونیک برگزار شد. در آن دوره از ساعت ۱۰ صبح انتخابات الکترونیک آغاز شد و عدهای نتوانستند وارد شده و با خطاهایی مواجه شدند و اعتراضاتی رخ داد. حتی میتوان به این نکته توجه کرد که شاید افرادی که نتیجه انتخابات را در همان لحظه مشاهده میکردند، دیدند آمار کسانی که رای میآورند به گونه دیگری است و از نتایج رضایت نداشتند و در نتیجه انتخابات به صورت حضوری برگزار و همه آرای اخذ شده الکترونیک هم باطل شد.
وزارت بهداشت مخالفتی ندارد
درباره برگزاری انتخابات سازمان نظام پزشکی باید به قانون برگردیم؛ به طور کلی اجزای سازمان نظام پزشکی برای برگزاری انتخابات هیچ اختیار قانونی ندارند. در ماده ۲۱ قانون سازمان نظام پزشکی، برگزار کننده و مسئول اجرایی برگزاری انتخابات نظام پزشکی مشخص شده است. در این ماده گفته شده که برگزاری انتخابات هیات مدیره نظام پزشکی و اعضای شورای عالی و رییس کل بر عهده هیاتهای اجرایی انتخابات مربوطه بوده که ترکیب و نحوه تشکیل و نحوه کار آنها و کیفیت و نحوه برگزاری انتخابات طبق آیین نامهای بوده که توسط شورای عالی نظام پزشکی تهیه و به تصویب وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد رسید.
آیین نامه در سال ۱۳۹۶ تغییرات جزیی داشته و به امضای وزیر بهداشت وقت رسیده است. همچنین برگزاری انتخابات الکترونیک در آن آیین نامه پیش بینی شده است. در این آیین نامه گفته شده که اگر زیرساخت فراهم باشد، باید انتخابات به صورت الکترونیک برگزار شود.
علی جعفریان «جانشین وزیر بهداشت» درباره برگزاری انتخابات الکترونیک سازمان نظام پزشکی به خبرنگار
ایران پزشک میگوید: در سال ۱۳۹۶ قرار بود انتخابات نظام پزشکی به صورت الکترونیک برگزار شود که در همان روز مشخص شد که نرم افزار به درستی کار نمیکند و در نتیجه انتخابات حضوری شد. اگر زیرساختهای انتخابات الکترونیک در سازمان نظام پزشکی فراهم باشد، وزارت بهداشت مخالفتی با آن ندارد.
وی ادامه میدهد: انتخابات سازمان نظام پزشکی مانند انتخابات انجمنهای علمی نیست و باید زیرساخت نرم افزاری فراهم شود و در این صورت، مانعی وجود ندارد. البته اگر کمکی در این زمینه لازم باشد، وزارت بهداشت نیز میتواند کمک کند. معمولا معاونت درمان وزارت بهداشت، مجری انتخابات سازمان نظام پزشکی است.
جعفریان میگوید: برگزاری انتخابات الکترونیک نظام پزشکی منوط به این است که امکان آن بررسی شده و اتفاق سال ۱۳۹۶ تکرار نشود.
شورای عالی نظام پزشکی هم موافق است
برگزار کننده انتخابات نظام پزشکی بر اساس قانون، وزارت بهداشت است، اما بسیاری اعتقاد دارند که شورای عالی نظام پزشکی و به خصوص برخی افراد در این شورا و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تمایل چندانی به برگزاری انتخابات الکترونیک ندارند.
محمد رضا جباری «دبیر شورای عالی سازمان نظام پزشکی» به خبرنگار
ایران پزشک میگوید: در قانون سازمان نظام پزشکی تمام آیین نامهها و اجرای قانون باید بر اساس تصویب شورای عالی باشد؛ اما در دو مورد شامل آیین نامه برگزاری مجمع و برگزاری انتخابات، شورای عالی نظام پزشکی پیشنهاد میدهد و تصویب باید توسط وزیر بهداشت انجام شود.
وی ادامه میدهد: آیین نامه برگزاری انتخابات نظام پزشکی ایرادهایی دارد؛ از جمله اینکه میگوید وزارت بهداشت مسئول برگزاری انتخابات هیات مدیره نظام پزشکی از طریق هیاتهای اجرایی است. در ماده دیگری به شورای عالی نظام پزشکی هم اختیارهایی داده شده است. آیین نامه در حال اصلاح است. بررسی آیین نامه انتخابات نظام پزشکی به معنی مخالفت یا موافقت با انتخابات الکترونیک نیست و به معنی شفافتر شدن آیین نامه است.
جباری میگوید: یکی از اهداف این است که دخالت معاونت درمان و دانشگاههای علوم پزشکی از جنبه اجرایی را کاهش بدهیم. همچنین در آیین نامه، در بخش احراز صلاحیت هم سلیقهای عمل شده و به دنبال این هستیم که شفافتر عمل شود تا پاسخگو باشند و بر اساس سلیقه اقدام نشود.
دبیر شورای عالی سازمان نظام پزشکی ادامه میدهد: فضای شورای عالی نظام پزشکی مخالفتی با برگزاری انتخابات الکترونیک ندارد. انتخابات الکترونیک به هر حال میزان مشارکت را بالاتر میبرد. در زمینه انتخابات سازمان نظام پزشکی، اجرای انتخابات بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و هیات اجرایی نیز توسط معاونت درمان تعیین میشوند.
انتخابات الکترونیک برای جامعه پزشکی مفید است
علی دباغ «عضو شورای عالی نظام پزشکی و عضو هیات مدیره نظام پزشکی تهران» نیز به خبرنگار
ایران پزشک میگوید: برخی اعضای شورای عالی نظام پزشکی حتی به صورت مکتوب درخواست کردهاند که سازوکار انتخابات الکترونیک انجام و زیرساخت آن فراهم شود؛ هر چقدر میزان مشارکت در انتخابات سازمان نظام پزشکی بیشتر باشد، هم برای نظام سلامت و هم برای مردم کشورمان، آثار مهمی دارد.
وی ادامه میدهد: در انجمنهای پزشکی فرآیند انتخابات الکترونیک امتحان شده و نمیتوان پذیرفت که در سال ۲۰۲۵ میلادی، امکان برگزاری انتخابات الکترونیک وجود نداشته باشد. اعضای شورای عالی نظام پزشکی با برگزاری انتخابات الکترونیک موافق هستند و این نوع انتخابات را برای سازمان و جامعه پزشکی و مردم مفید میدانند.
چرا انتخابات نظام پزشکی باید الکترونیک باشد؟
آذر ماه ۱۴۰۳ بود که جمعی از اعضای سازمان نظام پزشکی با ثبت کارزاری خطاب به رییس جمهور نوشتند: «دستور فرمایید همانند سایر انتخابات نهادهای صنفی مانند سازمان نظام مهندسی، انتخابات سازمان نظام پزشکی در بستر کاملا الکترونیک و غیرحضوری در سراسر کشور برگزار گردد.» ولی مهمترین سوال این است که چرا این انتخابات باید به صورت الکترونیک برگزار شود و چرا برخی از الکترونیکی بودن آن هراس دارند؟
علی رضا لطیفی «پزشک و فعال صنفی حوزه سلامت و ثبت کننده کارزار فوق» در این زمینه به خبرنگار
ایران پزشک میگوید: اغلب افرادی که در هیات مدیره سازمانهای نظام پزشکی در شهرستانها حضور دارند، از حداکثر سبد رای خود در انتخابات فیزیکی یا حضوری استفاده کردهاند. علت اصلی اینکه انتخابات سازمان نظام پزشکی باید الکترونیک شود، ایجاد امکان رای دادن برای همکاران جوانی است که یا رزیدنت هستند یا طرح خود را در مناطق محروم میگذرانند. در دوره قبلی انتخابات سازمان نظام پزشکی، در دوره طرح بودم و در همان روز انتخابات، کشیک بودم و توانستم رای بدهم، اما چهار نفر دیگر از همکاران که آن روز کشیک نبودند و در آن شهر حضور نداشتند، نتوانستند رای بدهند. همچنین همکاران متخصص که باید دو هفته یا ۲۳ روز در محل طرح حضور داشته باشند، پنجشنبه یا جمعه را در کنار خانواده خود حضور دارند و در نتیجه از شرکت در انتخابات حضوری محروم میشوند. همچنین همکاران رزیدنت که امکان دارد کشیک باشند نیز ممکن است نتوانند رای بدهند، اما اگر انتخابات الکترونیک باشد، شاید در نهایت، ۵ دقیقه وقت از افراد بگیرد.
لطیفی ادامه میدهد: دنیای نسل جدید، فضای مجازی و الکترونیک است. افرادی که از انتخابات الکترونیک نگران هستند، سبد رای حضوری دارند. اگر کسی برای جامعه پزشکی تلاش کرده و قدمی برای همکاران جوان برداشته باشد، قطعا سبد رای خوبی خواهد داشت و سن و جنس و رشته اهمیتی ندارد. مهم این است که فرد به دنبال تغییر شرایط برای همکاران پزشک و جوانان باشد که در وضعیت نامناسب معیشت قرار دارند. امیدواریم شورای عالی نظام پزشکی به دنبال برگزاری انتخابات الکترونیک باشد.
جمع بندی
برگزاری انتخابات الکترونیک سازمان نظام پزشکی یکی از درخواستهایی است که در سال ۲۰۲۵ میلادی و با وجود اتفاقات خوبی در حوزه سلامت الکترونیک، مانند نسخه الکترونیک، نمیتواند دور از ذهن باشد. وقتی سازمان نظام مهندسی ساختمان میتواند به سادگی انتخابات خود را به صورت الکترونیک برگزار کند، چرا سازمان نظام پزشکی تن به درخواست اعضای خود نمیدهد؟ اگر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان مجری انتخابات با الکترونیکی بودن آن موافق است، چرا درباره زیرساختها و شیوه برگزاری آن اطلاع رسانی نمیشود؟
مهمترین سوال این است که آیا مشکلات پیش آمده در انتخابات الکترونیک سال ۱۳۹۶ سازمان نظام پزشکی باید بهانهای برای جلوگیری از برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک در سال ۱۴۰۴ باشد؟ اینکه برخی افراد در صندوقهای حضوری و به شیوه سنتی، رای میآورند، برای اعضای سازمان نظام پزشکی بدیهی است؛ اما پزشکان جوان به دنبال تغییر وضعیت و بهبود معیشت خود هستند و فکر میکنند باید طرحی نو در انداخت و اداره این سازمان مهم صنفی را به دست جوانان سپرد.
پایان پیام/