یادداشتی از سردبیر ایران پزشک:
نویسنده:
امیر پروسنان
به گزارش ایران پزشک، سال ۱۴۰۳ آنقدر پر از اتفاقهای عجیب اجتماعی و سیاسی و اقتصادی بود که همه مردم کشورمان از این خبرها اطلاع پیدا کردند، اما حوزه سلامت هم اتفاقات مختلفی را پشت سر گذاشت و ماجراهایی در بهداشت و درمان کشور رخ داد که شاید مهمترین آن، تغییر وزیر بهداشت بود.
شهادت سید ابراهیم رئیسی و انتخابات ریاست جمهوری و روی کار آمدن دولت چهاردهم، منجر به وزارت محمد رضا ظفرقندی شد. وزیری که بسیاری در نظام سلامت از او حمایت کردند تا رای اعتماد مجلس شورای اسلامی را کسب کند.
تصادفات نوروزی از همان روزهای اول سال در صدر اخبار بود و در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳ هم با پویش «نه به تصادف» به صدر اخبار بازگشت؛ پویشی که تلاش میکند میزان تصادفات رانندگی را با فرهنگ سازی کاهش بدهد و اینکه چقدر میتواند موفق عمل کند، نیازمند همراهی اجتماعی است.
تعرفههای خدمات بهداشتی و درمانی در روزهای ابتدایی فروردین ۱۴۰۳ تصویب شد؛ اتفاقی که در اسفند ماه این سال، زودتر از همیشه رخ داد و برخی تلاش کردند این اتفاق مهم را به نام خود مصادره کنند. ولی نمیتوان تلاشی که باید همواره انجام شود را به عنوان یک دستاورد تلقی کرد و بهتر است به اندازه یک خبر از کنار آن گذشت.
ماجرای خودکشی پرستو بخشی در همان روزهای ابتدای سال با واکنشهای فراوانی مواجه شد و در آن زمان نیز محمد رضا ظفرقندی در ایکس به این اتفاق تلخ واکنش نشان داد و نوشت: فشار و استرس روحی، جسمی و معیشتی بر پزشکان جوان، طرحی و دستیاران به مرز هشدار رسیده است.
افزایش حق الزحمه دستیاران هم خبر بسیار مهمی بود که در سال ۱۴۰۳ و پس از کش و قوس فراوان منتشر شد. حق الزحمهای که پس از روی کار آمدن ظفرقندی در وزارت بهداشت، قرار بود به حقوق تبدیل شود.
ماجرای قلیان اکسیژن هم یکی از خبرهایی بود که برخی رسانهها در سال ۱۴۰۳ به آن پرداختند. خبری که فقط به کلیک بیشتر کمک کرد و دردی از جامعه حل نمیکرد.
مشکلات دارو از جمله خبرهای پر تکرار ۱۴۰۳ بود که همچنان به شکلهای مختلف سر باز میکند. مشکلات شرکتهای داروسازی در واردات مواد اولیه، تولید و بسته بندی از طرفی و مشکلات شرکتهای پخش دارو از طرف دیگر در صدر اخبار سلامت قرار داشت. مطالبات داروخانههای از سازمان تامین اجتماعی هم آنقدر روی دور تکرار بود که تقریبا هر روز میشد به شکلی به آن اشاره کرد.
صندلی لغزان روابط عمومی وزارت بهداشت در اردیبهشت ۱۴۰۳ به سومین مدیر رسید و مجید احمدی برای مدت کوتاهی ساکن مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت شد.
طرح درمان رایگان کودکان کمتر از هفت سال هم از جمله طرحهای پر سر و صدای وزارت بهداشت بود که به گفته کارشناسان، منجر به تحمیل هزینههایی به سازمانهای بیمه گر پایه شد. طرحی که به گفته محمد مهدی ناصحی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران، با بودجه ۲.۵ هزار میلیارد تومانی در همان اواخر اردیبهشت ماه آغاز شد.
ثبت نام برای انتخابات ریاست جمهوری، پس از شهادت سید ابراهیم رییسی، از ۱۰ خرداد ماه ۱۴۰۳ آغاز شد و مسعود پزشکیان در ۱۲ خرداد ماه در این انتخابات به عنوان کاندید ثبت نام کرد.
در همین زمینه، اتاقهای کلاب هاوس ایران پزشک از ۱۱ خرداد ماه شروع شد و اولویتهای نظام سلامت برای دولت چهاردهم در گفتوگو با کارشناسان بررسی و تحلیل شد.
آتش سوزی در بیمارستان قائم رشت هم یکی از خبرهای قابل تامل در اواخر خرداد ماه ۱۴۰۳ بود؛ خبری که باز هم برای مدتی کوتاه، توجهها را به ایمنی بیمارستانها جلب کرد. اتفاقی که نه فقط بیمارستانهای دولتی، بلکه بیمارستانهای خصوصی را هم تهدید میکند و در سایه بازرسی و اعتباربخشی ضعیف، میتواند حوادث جبران ناپذیری ایجاد کند.
اظهار نظرهای واکسنی کاندیداهای ریاست جمهوری در جریان مناظرهها هم از جمله حواشی حوزه سلامت بود؛ تا جایی که حسن روحانی رییس جمهور اسبق و سعید نمکی وزیر اسبق بهداشت را هم مجبور به پاسخگویی کرد.
جمله تاریخی «تا آخر میمونی!» پزشکیان در مناظرهها هم جالب بود؛ امیرحسین قاضی زاده هاشمی و علی رضا زاکانی مطابق پیش بینیها از کارزار انتخابات ریاست جمهوری انصراف دادند و تا آخر نماندند.
صبح روز جمعه ۸ تیر ماه ۱۴۰۳، انتخابات ریاست جمهوری آغاز شد و رقابت میان پزشکیان، پورمحمدی، جلیلی و قالیباف شکل گرفت. انتخاباتی که با بیش از ۱۰ میلیون رای پزشکیان و بیش از ۹ میلیون رای جلیلی به دور دوم رفت و پس از مناظرههای داغ میان پزشکیان و جلیلی به صبح جمعه، ۱۵ تیر ماه رسید.
سرانجام مسعود پزشکیان با بیش از ۱۶ میلیون و ۳۸۴ هزار رای به عنوان نهمین رییس جمهور ایران انتخاب شد. اولین رییس جمهوری که پزشک است و سابقه سکانداری وزارت بهداشت را در کارنامه کاری خود دارد و شاید بیشترین انتظار مردم از او، سامان دادن به شرایط اقتصادی و وضعیت بهداشت و درمان کشور است.
انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا هم یکی از خبرهای داغ سال ۱۴۰۳ بود؛ انتخاباتی که در نهایت منجر به پیروزی دونالد ترامپ شد.
گرمای شدید در تابستان، آلودگی هوا و سرما در زمستان علاوه بر ایجاد مشکلاتی در تامین برق و گاز، منجر به تعطیلی ادارات و مدارس شد.
به هر حال سال ۱۴۰۴ در حالی آغاز میشود که مشکلات معیشتی گروههای مختلف در حوزه بهداشت و درمان کشور پر رنگتر از همیشه شده است. وضعیت اقتصادی بر موارد مختلفی از جمله تامین دارو و تجهیزات پزشکی تاثیر گذاشته و افزایش نرخ ارز هم این شرایط را دشوارتر میکند.
امیدواری جامعه این است که در سال ۱۴۰۴، دولت چهاردهم بتواند این مسیر پر فراز و نشیب را به سلامت بگذراند و علاوه بر بهبود معیشت کارکنان، درد بیماران و پرداختی از جیب آنان را کاهش بدهد.
پایان پیام/