گردشگری سلامت
وزارت بازرگانی ترکیه اعلام کرد که ترکیه به درآمدی به ارزش ۱.۹ میلیارد دلار از بخش خدمات سلامت در سال ۲۰۲۲ رسیده بود و در سال ۲۰۲۳ با پذیرش ۱.۴ میلیون گردشگر سلامت به ۲.۳ میلیارد دلار رسید.
وزیر بهداشت گفت: از ۶۴ ملیت گوناگون، یک میلیون و ۲۰۰ هزار گردشگر سلامت در سال گذشته به کشور مراجعه کرده‌اند و سالانه یک میلیادر دلار ارز از طریق گردشگری سلامت وارد کشور می‌شود.
معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از توسعه برنامه‌های گردشگری سلامت با دولت لیبی خبر داد و گفت: در زمینه توسعه گردشگری سلامت بین دو کشور ایران و لیبی تبادل نظر شده است.
گردشگری سلامت در جهان به صنعتی سودآور تبدیل شده و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز مشغول سرمایه گذاری روی آن هستند، اما ایران با وجود ظرفیت‌های فراوان از نظر پزشکی و زیرساخت‌های تشخیصی و درمانی، درآمد مناسبی از آن کسب نمی‌کند و با چالش‌هایی مواجه است.
گردشگری سلامت صنعت رو به رشدی است که به حمایت همه جانبه و چند وجهی نیاز دارد تا به سودآوری برسد و این در حالی‌ست که به گفته معاون درمان وزارت بهداشت در حال حاضر فقط یک میلیارد دلار از آن درآمد داریم.
عضو شورای‌ عالی نظام‌ پزشکی از تهیه سند راهبردی گردشگری سلامت خبر داد و گفت: وزارتخانه‌های بهداشت، میراث و گردشگری و امور خارجه و سایر نهادهای ذی‌ربط باید به یک‌ زبان مشترک برسند و این زبان مشترک را در قالب اهداف عددی مطرح کنند.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: در رتبه بندی جهانی که توسط یک موسسه آمریکایی در خصوص گردشگری درمانی صورت گرفته، ایران حائز رتبه چهل و ششم در بین کشورهای جهان معرفی شده است.
گردشگری سلامت یکی از صنعت‌های مهم روز دنیا محسوب می‌شود که با توجه به وضعیت خدمات درمانی کشورمان می‌تواند منجر به ارز آوری شود، اما از این ظرفیت مهم استفاده چندانی نمی‌شود و کشورهای همسایه مشغول جذب گردشگران سلامت در سایه غفلت ما هستند.
کشور ایران با وجود ظرفیت‌ها و پیشنه درخشانی که در حوزه درمان و پزشکی در منطقه و جهان دارد، هنوز نتوانسته به جایگاه واقعی خود در صنعت گردشگری سلامت دست پیدا کند، صنعتی پول ساز و جذاب که کشورهای همسایه ایران به‌ خوبی راه پول در آوردن از آن را می‌دانند، اما اندکی از پیشینه و ظرفیت ایران در این حوزه را ندارند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: جایگاه ایران در گردشگری سلامت ۴۶ است و پنج کشور اول در این حوزه بر اساس آخرین رتبه‌بندی‌های انجام شده شامل کانادا، سنگاپور، ژاپن، اسپانیا و انگلیس هستند که در میان آنها هیچ کشور اسلامی وجود ندارد.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: دلال پروری حیثیت خدمات گردشگری سلامت را در کشور از بین برده و فقدان ساماندهی، ایران را از کشورهای رقیب عقب نگهداشته است.
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت گفت: به علت تحریم‌های ناجوانمردانه آمریکا، درآمدهای ارزی کشور در سال‌های گذشته کاهش یافته و از ۱۲۰ میلیارد دلار در ابتدای دهه ۹۰ به حدود ۵۸ میلیارد دلار در سال گذشته رسیده و یکی از راه حل‌های جدی در این زمینه، توسعه و تقویت گردشگری سلامت است.
مدیرکل همکاری‌های بین الملل وزارت بهداشت گفت: در حاشیه برگزاری شصت و ششمین اجلاس وزرای بهداشت مدیترانه شرقی در تهران، در مجموع ۳ تفاهم نامه همکاری با ۳ کشور منطقه امضا شد، این تفاهم نامه‌های همکاری در زمینه مراقبت‌های اولیه سلامت، دارو، تجهیزات پزشکی و گردشگری سلامت است.
وزیر بهداشت تونس گفت: آماده همکاری با ایران در زمینه تولید دارو هستیم. در زمینه تجهیزات پزشکی و گردشگری سلامت قرار است طرح نوسازی بیمارستان‌های تونس تا سال ۲۰۲۰ اجرا شود و علاقه‌مندیم که شرکت‌های ایرانی در این زمینه با ما همکاری کنند.
مدیرکل دفتر نظارت و اعتباربخشی وزارت بهداشت گفت: شرکت‌های تسهیل‌گر گردشگری سلامت به نوعی جایگزین عملکرد دلال‌ها در این سال‌ها هستند و تحت کنترل وزارت بهداشت و در چهارچوب مشخص تعیین شده فعالیت می‌کنند.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: سالانه ۳۰۰ هزار خارجی برای درمان به ایران سفر می‌کنند و از این طریق یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار عاید کشور شده است. هدف این است که ایران به مرکز اتصال منطقه در گردشگری سلامت تبدیل شده و به کشورهای دوست و همسایه خدمات ارائه دهد.
وزیر بهداشت گفت: وقتی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری وجود دارد، ایجاد معاونت جداگانه برای گردشگری ‏سلامت کار بیهوده‌ای است. مثل این است که به علت تاثیر محیط زیست بر سلامت، معاونت محیط زیست نیز در وزارت بهداشت ‏ایجاد شود.‏
وزیر بهداشت گفت: ضرورتی ندارد وقتی گردشگر سلامت وارد کشور شد، عین تعرفه کشور را حساب کنیم. در نتیجه تعرفه‌های جدید برای ‏گردشگری سلامت در نظر گرفته شده است که نه اجحافی به گردشگر وارد شود و نه از عرصه رقابت با سایر کشورها خارج شویم.‏
معاون اقتصادی و مسئول همکاری‌های بین المللی وزارت بهداشت گفت: کمک به توسعه گردشگری سلامت و ساماندهی این حوزه یکی از مهم‌ترین برنامه‌های حوزه بین الملل وزارت بهداشت در سال 98 است.
معاون اقتصادی و مسئول همکاری‌های بین المللی وزارت بهداشت گفت: آیین نامه صدور مجوز برای شرکت‌های تسهیل‌گر گردشگری سلامت در حال تدوین است و تا پایان سال نهایی می‌شود.
12